dating-tips

Een date zonder potentieel? Snel afhandelen!

Stel, je bent via één van onze aanbevolen sites in contact gekomen met een leuke persoon. Digitaal verloopt het contact erg fijn. Jullie lijken elkaar na een tijdje wel te kennen. Het voelt vreemd maar tegelijk al vertrouwd, en je hebt elkaar nog nooit gezien. Een date dringt zich dus op. Je neemt het initiatief om af te spreken. 

Een drankje of meteen gaan eten?

Een veelgestelde vraag is: waar afspreken? Café of restaurant? Een simpel advies luidt: spreek af in een rustig gezellig eetcafé, met als insteek: een drankje en we zien wel. Bij voorkeur op een weekdag, na het werk. De weekends zijn er voor je vrienden, tenminste, dat is een ongeschreven regel in dating. Het voordeel van dit tijdstip is dat je dit kan bezien als: een aperitiefje, een afterwork drankje of een late koffie. Opties genoeg dus. Alleen als het gezellig wordt kunnen jullie nog altijd beslissen iets te eten ter plaatse. Opties openhouden dus, zonder je vast te binden aan een tafel voor enkele uren met iemand waar je helemaal geen klik mee hebt. Dat is een echte beginnersfout!

Date date loopt… stroef. 

Je stapt binnen, je zoekt… je bent de eerste. Zenuwachtig een pintje bestellen… je smartphone erbij en wachten… En plots zie je iemand alleen binnenkomen die (hopelijk erg) lijkt op die foto die je nu al even vanbuiten kent. Vanaf nu gaan je hersenen gaan aan het werk: in maximaal 4 seconden tijd zeggen je hersenen koudweg “ja” of “nee”. Het is sterker dan jezelf, je hersenen zijn erop gericht om continue mogelijke bedreigingen maar eveneens opportuneiten in kaart te brengen. In dit geval: is deze persoon iemand die ik mijn omgeving tolereer? Is er een opportuniteit waar ik beter van worden? Of je nu wil of niet, in minder dan 4 seconden plaatsen je hersenen je date ergens tussen “helemaal niet” en “helemaal wel” en verplaatsen nadien is erg moeilijk. We hebben ons beeld immers gemaakt en daar gaan we niet snel van afstappen. 

Het beeld klopt helaas: er is geen match.

Of het nu gaat om uiterlijk, persoonlijkheid of beide: je merkt, dit is niet je droompartner en zal het ook nooit worden. Wat nu?

Een date afhandelen in stijl, hoe? Eerlijkheid is koning.

We zullen meteen eerlijk zijn: een date afhandelen in stijl, is een vette contradictio in terminis, zoals vloeibaar ijs of een levend lijk. Het is nooit classy om een beloftevolle afspraak, met hopen en dromen aan diggelen te slaan met de woorden: “sorry er is geen match”.

Je kan echter in volle respect eerlijk zijn, al voelt het nooit leuk om iemand al dan niet meteen te zeggen dat je liever (meteen) doorgaat. Je weet dat je iemand kwetst maar het alternatief is dat je iemand z’n (en jouw) tijd verdoet en op termijn doe je er beter aan eerlijk te zeggen waarop het staat. Als je bij het ontmoeten meteen merkt dat de ander absoluut geen match kan zijn, bv door het uiterlijk, dan kan je eventueel opteren om nog een drankje te drinken samen waar je bij het ledeigen van je glas kort en vriendelijk zegt: “kijk, ik ben een no-nonsense persoon en ik merk dat ik op zoek ben naar een ander type persoon en ik wil je tijd niet verdoen dus ik stel voor dat we de date afronden.” Belangrijk is dat je niet in detail gaat over het waarom en aanstalten maakt om door te gaan. Ga in geen geval in op de “waarom niet”-vraag als die gesteld wordt. Hou het vriendelijk en oppervlakkig, maar eerlijk. De korte pijn die je deze persoon “aandoet” is de meest faire pijn en dat zal die persoon achteraf, na een tijdje, zelf wel erkennen. Je handelt de date hierbij af en vermijdt zo hypocriete sms’jes achteraf, het verdoen van de tijd van de ander en jezelf …en je bespaart jezelf een hoop geld uit aan drankjes als je, zoals wij, van het trakterende type bent. 🙂 

Commentaren (2)

  1. Ellen :

    Zalige pogingen maar… dit is mij al keiveel overkomen maar het lukt met echt nooit. Ik krijg het gewoon niet over mijn hart om te zeggen dat het niet klikt. Mij lijkt het gewoon beter om achteraf iets te sturen. Is dat niet zo’n ongeschreven regel in dating? 🙂

    • admin :

      Het is helaas zo’n ongeschreven regel inderdaad… maar tijd voor verandering denken wij. Dating vandaag is niet hetzelfde als dating in 2010… vandaag is dating (helaas) bijna een professionele activiteit voor sommigen. Als je zo professioneel aan het daten bent -ga maar eens naar een speeddating avond…- dan mag je ook verwachten dat je gekeurd wordt. Fijn? Nee. Romantisch? Nog minder. Maar, liever dan meteen afgekeurd worden dan zinloos iemand aan het lijntje houden voor de rest van de avond, toch?

Laat iets van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.